Terapia durerii
Terapia durerii
Terapia durerii (prescurtat TRP) este un procedeu modern, conservator, non-chirurgical, de tratament al durerii cu origine la nivelul coloanei vertebrale, verificat de mai mulţi ani în practica medicală,
Prin această procedură, medicaţia este administrată în imediata apropiere a rădăcinilor nervoase şi determină reducerea proceselor inflamatorii şi congestiei periradiculare datorate herniilor de disc, modificărilor postoperatorii precum şi modificărilor degenerative disco-vertebrale.,
O cauză frecventă (şi de foarte multe ori ignorată) de durere la nivelul coloanei vertebrale o constituie blocarea şi inflamarea articulaţiilor faţetare intervertebrale sau a articulaţiilor sacro-iliace. Şi în aceste cazuri se recurge la aceeaşi procedură descrisă mai sus.
Efectuarea terapiei este cât se poate de simplă şi lipsită de durere.
În acest tip de tratament se utilizează un ac subţire, ghidat şi poziţionat sub control computer tomografic în vecinătatea nervului (nu este posibilă o afectare directă a nervului). După poziţionarea precisă a acului, se administrează un anestezic şi un preparat pe bază de cortizon. Experienţa arată că în timpul acestui procedeu nu apar dureri intense.
Se pot efectua până la 6 (şase) proceduri în aceeaşi regiune, iniţial la un interval de timp de o săptămână, ulterior la intervale mai mari, în funcţie de evoluţia durerii.
În condiţii normale, o ameliorare netă a durerii poate să apară abia după 2-4 proceduri. Aceasta se datorează faptului că tratamentul este şi unul antiinflamator, nu doar analgezic.
85-87% dintre pacienţi au un răspuns favorabil (dispariţia simptomatologiei) după acest tratament. Efectul tratamentului este de durată. La 2 ani după tratament s-a arătat că 68% dintre pacienţi nu mai prezintă dureri.
Această procedură intervenţională se efectuează sub control computer-tomografic, metodă prin care se poate stabili localizarea exactă a importantelor repere anatomice (nervi, vase, alte structuri anatomice). În acest mod este mult redus riscul unor accidente cum ar fi lezarea unor structuri anatomice din regiunea respectivă (mai ales a elementelor nervoase). Ca şi efecte adverse, foarte rar la locul puncţiei pot apărea hematoame şi, excepţional, iritaţii.
În cazul pacienţilor care urmează terapie sistemică cu cortizon, există riscul apariţiei unor efecte secundare precum creşterea în greutate, acnee, crampe musculare sau tulburări ale ciclului menstrual. La pacienţii cu anumite afecţiuni asociate (diabet zaharat, ulcer gastric, tromboze venoase, glaucom sau infecţii acute) administrarea tratamentului se va face cu precauţie. În cazul în care aveţi neclarităti, vă rugăm să vă adresaţi medicului.
Rareori, ca efect secundar al anestezicului, se pot instala paralizii trecătoare care dispar după câteva ore. Din acest motiv este interzis să conduceţi automobilul după efectuarea tratamentului respectiv. De asemenea, este necesară supravegherea medicală a pacientului timp de aproximativ 30 minute după efectuarea procedurii terapeutice.
Principalele contraindicaţii ale acestui tip de procedură sunt reprezentate de administrarea medicamentelor anticoagulante sau prezenţa bolilor asociate cu risc crescut de hemoragie.
Graviditatea reprezintă de asemenea o contraindicaţie datorită riscului expunerii la razele X.
lick aici pentru Fişa de acord pentru efectuarea TRP