Clinica Phoenix | Rezonanţa Magnetică
15622
page,page-id-15622,page-child,parent-pageid-15598,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Rezonanţa Magnetică

Rezonanţa Magnetică

Ce este RM?

Rezonanţa magnetică (RM) reprezintă o metoda imagistică complexă, neinvazivă si neiradiantă, folosită pentru vizualizarea în detaliu a structurilor din interiorul corpului uman şi în unele cazuri funcţionarea acestora, ceea ce a dus la îmbunătăţirea substanţială a medicinii moderne, prin furnizarea unui diagnostic precis pentru o gamă vastă de afecțiuni.

 

Imagistica prin rezonanţă magnetică foloseşte un câmp electromagnetic puternic şi unde de radiofrecvenţă pentru a obține imagini ale diferitelor structuri anatomice. Principiul tehnic al acestei metode constă în stimularea protonilor de hidrogen din diferite organe cu unde de radiofrecvenţă, urmată de relaxarea acestora, moment în care se emite un semnal ce este detectat, înregistrat şi transformat în imagini. Datorită acestui principiu, rezonanţa magnetică permite achiziția imaginilor diverselor structuri în mai multe planuri.

 

Rezonanţa magnetică este extrem de precisă în diferenţierea diverselor tipuri de ţesut, ceea ce reprezintă un avantaj important al acestei tehnici faţă de alte metode imagistice (computer tomografie sau ecografie). Această caracteristică face ca rezonanța magnetica să fie deosebit de utilă în diagnosticarea afecţiunilor neurologice, musculo-scheletale, ale părţilor moi, inimii şi vaselor de sânge, organelor abdominale (ficat, pancreas, splină, rinichi, suprarenale) şi pelvine (uter, ovare, prostată) sau în depistarea cancerului.

 

Spre deosebire de tomografia computerizată sau radiologia convenţională, rezonanţa magnetică nu utilizează radiaţii ionizante, prin urmare nu este o tehnică imagistică iradiantă.

 

Clinica Phoenix furnizează servicii de rezonanţă magnetică şi este dotată cu aparatură de ultimă generaţie, echipată cu tehnologii moderne, inovative şi avansate.

Care sunt cele mai comune utilizări ale RM?

Până în prezent, RM este cea mai bună tehnică pentru diferenţierea ţesuturilor normale de cele patologice din corpul omenesc, depăşind cu mult ecografia şi chiar tomografia computerizată. Orice regiune a corpului este accesibilă examinării. Principalele aplicaţii ale metodei în medicina umană sunt cele de diagnostic, orientare a tratamentului şi urmărirea în timp a diverselor leziuni sau patologii.

 

Rezonanţa magnetică este folosită pentru studierea afecţiunilor localizate la nivelul capului și gâtului, toracelui, abdomenului și pelvisului, musculo-sheletal și al glandelor mamare. Această tehnică imagistică ajută medicul să pună diagnosticul şi să orienteze sau monitorizeze tratamentul la pacienții cu probleme cardiace (evaluarea anatomiei şi funcţionalităţii inimii și valvelor), stenoze sau dilatări ale vaselor de sânge (aortă şi vasele mari–artere renale, arterele membrelor inferioare).

 

Rezonanţa magnetică cardiacă reprezintă o tehnică relativ recentă, care a cunoscut o dezvoltare foarte rapidă în ultimii ani. Indicaţiile şi locul rezonanţei magnetice în protocolul de diagnostic şi monitorizare din patologia cardiacă sunt încă în proces de evaluare, dar tendinţa este ca această modalitate imagistică să facă parte din protocolul de evaluare a multor afecţiuni cardiace datorită caracterului non-invaziv şi neiradiant, contrastului tisular superior celorlalte tehnici imagistice cu posibilitatea de achiziţionare multiplanara a imaginilor şi a secvenţelor cine-cardiace ce permit vizualizarea motilităţii miocardice şi fuxului sangvin.

 

Angiografia RM este tehnica imagistică utilizată pentru a examina vasele de sânge din arii şi organe cheie ale organismului: gât, abdomen, bazin, picioare, creier, rinichi, plămâni, inimă. Acesta investigaţie se poate efectua cu sau fără substanţa de contrast. În cazul în care se foloseşte substanţa de contrast, aceasta este injectată intravenos.

 

Indicatiile angiografiei RM sunt:

  • identificarea obstrucţiilor sau dilatărilor la nivelul vaselor mari de sânge din torace sau abdomen (aorta);
  • detectarea obstrucţiei cauzată de plăcile de aterom de la nivelul carotidelor, vase care conduc sângele la creier; atunci când aceste vase sunt îngustate, o cantitate mai mică de sânge irigă creierul şi se produce accidentul vascular cerebral;
  • identificarea obstrucţiilor sau dilatărilor la nivelul vaselor mari din creier;
  • identificarea existenţei unui anevrism (dilatare) sau malformaţii arterio-venoase în interiorul creierului;
  • detectarea prezenţei aterosclerozei (depunere de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor, cu obstrucţia lor) la nivelul membrelor inferioare și stabilirea severitatii obstrucţiei;
  • identificarea afecţiunilor arterelor care irigă rinichii sau vizualizarea fuxului de sânge pentru a ajuta la pregătirea transplantului de rinichi;
  • evaluarea extinderii şi severității aterosclerozei coronarelor (arterele ce irigă inima), pentru a putea stabili ce tratament chirurgical se aplică.
Cum mă pregătesc pentru examinarea RM?

În mod normal nu este nevoie de o pregătire specială înainte de efectuarea RM.

 

În unele cazuri (de exemplu, colangiografia RM, RM a intestinului subţire, RM endorectal), este nevoie de o pregătire specială, care va fi comunicată pacientului atunci când face programarea. În cazul în care nu vi se comunică o recomandare, puteţi urma programul zilnic obişnuit.

 

Această examinare este nedureroasă şi neiradiantă.

 

Odată ajunşi la Clinica Phoenix veţi fi preluat de un tehnician, veţi completa formularul de investigaţie RM, care va furniza medicului radiolog informaţii despre starea dumneavoastră de sănătate. Deoarece această tehnică imagistică foloseşte un câmp magnetic puternic, vă rugam să informaţi personalul nostru cu privire la orice obiect metalic aţi putea avea în organism.  De asemenea, toate obiectele metalice pe care le deţineţi (bijuterii, ceas, carduri, telefoane, agrafe, fermoare, proteze dentare, ochelari, monede, piercing-uri) trebuie îndepărtate, înainte de a intra în camera de investigaţie.

 

Stimulatoarele cardiace, implanturile cohleare (din urechea internă), anumite tipuri de neurostimulatoare, clipuri cerebrale şi pompe de perfuzie sunt prohibitive pentru examinarea RM. Vă rugăm să anunţaţi personalul medical dacă aveţi valve cardiace metalice sau stenturi şi proteze metalice articulare.

 

Anumite componente din tatuaje pot conţine fier şi acestea s-ar putea încălzi, dar aceasta rareori constituie o problemă.

 

Pacienţii cu insuficienţă renală ar trebui să informeze personalul nostru despre starea lor, căci aceştia vor fi atent evaluaţi înainte de administrarea unei substanţe de contrast intravenos. Uneori, ar putea fi necesară recomandarea unui specialist pentru a evita fibroza sistemică nefrogenă, complicaţie extrem de rar întâlnită la cei care au insuficienţă renală după administrarea substanţei de contrast.

 

Gravidele sau femeile care pot fi însărcinate nu vor fi supuse unui examen RM în primele 3 luni de sarcină, excepţia cazului în care medicul trimiţător consideră că informaţii similare nu au putut fi furnizate de către alte teste medicale, iar beneficiile depăşesc riscurile.

 

RM presupune plasarea pacientului în interiorul unui tunel, cu regiunea de examinat situată în mijlocul acestuia, cu corpul nemişcat. Pe durata celor câteva zeci de minute cât durează examinarea, pacientul poate înregistra un grad de disconfort legat de plasarea în spaţii închise (claustrofobie) şi a zgomotului. Acesta poate fi contracarat prin cunoaşterea prealabilă a aparatului sau administrarea unor sedative uşoare, la indicaţia medicului dumneavostră.

 

Vă rugăm să aduceţi la clinică orice examinare imagistică făcută anterior, rapoarte sau documente medicale referitoare la starea medicală reală, acestea fiind foarte utile pentru medicul radiolog în stabilirea unui diagnostic corect şi complet.

 

Medicii care trimit pacienții, precum şi pacienţii sunt bineveniţi în clinică pentru a discuta cu radiologii noştri dacă RM-ul este potrivit pentru starea medicală actuală a pacienţilor.

 

Vă asigurăm că facem eforturi pentru a respecta orarul programărilor. Uneori se poate întâmpla însă ca programul să se decaleze şi să trebuiască să aşteptaţi, datorită nevoilor speciale ale cazurilor complexe, urgenţelor medicale, vârstnicilor sau pacienţilor cu boli severe. Apreciem răbdarea dumneavoastră în aceste situații şi vă mulţumim pentru înţelegere.

Administrarea substanţei de contrast

În timpul examinării RM ar putea fi indicată, pentru a creşte acurateţea diagnosticului, administrarea intravenoasă a unei substanţe de contrast. Acesta este un compus chelat de gadolinium, care are proprietăţi paramagnetice şi este vizibil pe imagini RM.

 

În unele cazuri, administrarea substanţei de contrast ar putea fi un beneficiu enorm pentru diagnostic. În general, examinările care vizează organele abdominale, sfera cardiacă şi afecţiunile oncologice, infecţiile şi bolile inflamatorii, ar putea necesita injectarea substanţei de contrast. Utilizarea acestei substanţe îmbunătăţeşte precizia examinării şi ajută radiologul să stabilească o evaluare completă şi corectă a patologiei pacientului.

 

Toţi pacienţii vor fi informaţi despre necesitatea administrării substanţei de contrast şi îşi vor da consimţământul  înaintea injectării acesteia. Dacă pacientul refuză să se supună unei examinari RM cu substanţa de contrast iv, examinarea RM ar putea fi efectuată fără aceasta, dar informaţiile furnizate de astfel de investigaţii nu pot garanta un diagnostic corect şi complex.

 

Tehnicianul vă va întreba dacă aţi avut vreodată reacţii alergice la alergeni de orice tip, substanţe de contrast iodate, medicamente, alimente, mediu sau dacă suferiţi de astm bronșic.

 

De asemenea, trebuie să anunţaţi personalul medical dacă suferiţi de boli grave sau aţi fost supus recent unei intervenţii chirurgicale.

 

S-ar putea să apară reacţii adverse minore după administrarea agenţilor de contrast, inclusiv dureri de cap, strănut, greaţă, vărsături, urticarie şi edem. Aceste manifestări apar la mai puţin de 0,05% din cazuri şi de obicei nu necesită medicaţie. Reacţiile alergice majore sunt extrem de rare (aproximativ 0.03-0.1% din cazuri) şi necesită tratament medical de urgenţă.

 

În general, la mamele care alăptează, după administrarea unei substanţe de contrast care conţine gadolinium, este precaut să se suspende pentru 24 de ore alăptarea la sân.

Cum funcţionează rezonanţa magnetică? Ce voi simţi în timpul şi după ce fac RM?

În timpul examinării veţi purta halat de unică folosinţă, pe care vi-l oferă tehnicianul nostru. Asistenta vă va aşeza pe masa de examinare, care se mişcă automat în poziţia necesară investigaţiei, într-un tub cilindric iluminat şi bine ventilat în interior.

 

Principiul de examinare presupune ca partea corpului ce va fi scanată să fie acoperită printr-un dispozitiv (bobină) care va transmite semnalul şi să fie plasată în centrul tunelului.

 

Veţi fi singur în camera de examinare pe tot parcursul investigaţiei, dar va fi posibilă comunicarea cu tehnicianul, prin microfon. Odată ce veţi fi poziţionat în câmpul magnetic din aparat vor fi emise unde radio, pentru a fi captate imagini ale corpului dumneavoastră, în diferite planuri. În aceste momente se vor crea zgomote ritmice, moderate. Pentru a vă simţi cât mai confortabil, în timpul examinării veţi purta căşti antifonice, fără a fi întreruptă nici un moment comunicarea cu operatorul. Semnalele transmise vor fi procesate de către un calculator care le transformă în imagini în diverse planuri.

 

Singurul lucru pe care trebuie să îl faceţi în timpul examinării este de a sta nemişcat. Orice mişcare pe parcursul investigaţiei poate afecta calitatea imaginilor, cu repercusiuni asupra interpretării lor. La nevoie, desigur, secvenţele se pot repeta, însă aceasta duce la prelungirea examinării. În anumite tipuri de examinări (RM cardiac, abdominal, angioRM) va trebui să colaboraţi cu tehnicianul pentru anumite comenzi de respiratie: vă veți ține respiraţia pentru perioade scurte de timp (4-20 de secunde).

 

În cazul în care va fi necesară administrarea substanţei de contrast, vi se va monta o linie venoasă. Este posibil să primiţi ser fiziologic pentru a menţine linia venoasă deschisă până la administrarea substanţei de contrast. Aceasta se face după achiziţionarea unor serii de secvenţe, urmând ca după administrarea substanţei de contrast să se efectueze şi alte secvenţe specifice pentru examinarea postcontrast.

 

Întreaga procedură durează 10-45 de minute, în funcţie de tipul de examinare solicitat.

 

Imediat după examenul RM, vă veţi putea întoarce la ocupaţia dumneavoastră, fără risc de efecte secundare.

Cine interpretează rezultatele, cum şi în cât timp intru în posesia lor?

Rezultatele vor fi interpretate de unul din medicii radiologi care activează în Clinica Phoenix. Întrucât imagistica este o specialitate complexă şi cu ajutorul rezonanţei magnetice se pot diagnostica o gamă largă de afecţiuni, în funcţie de examinarea pe care o solicitaţi, medicul care are cea mai vastă pregătire în interpretarea imaginilor rezultate prin scanarea unei anumite regiuni anatomice, va formula rezultatul.

 

Rezultatul scris va fi eliberat în maxim 24h de la efectuarea investigaţiei, iar pentru urgenţele medicale în maxim 4 h.

 

Pentru că ne dorim ca după examinarea RM efectuată la Clinica Phoenix să obţineţi  un diagnostic cât mai complet şi corect, care să garanteze o abordare terapeutică optimă, în cazurile complexe, ne folosim de serviciile de teleradiologie şi a doua opinie medicală. În acestă situaţie, se poate întâmpla să primiţi rezultatul în mai mult de 24 ore, sau dacă a doua opinie este cerută specialiştilor din străinătate cu care colaborăm, în cateva zile.

 

Împreună cu rezultatul scris, care este un diagnostic complet şi corect, nu numai o descriere a imaginii de pe film, veţi primi un film şi/sau un CD cu imaginile înregistrate (în funcţie de solicitarea dumneavoastră). Este de preferat să cereţi CD, deoarece pe acesta sunt achiziţionate mai multe imagini şi poate fi păstrat în condiţii sigure o perioadă mai lungă de timp. CD-ul este necesar în cazul în care se doreşte o a doua opinie medicală sau se urmăreşte evoluţia în timp a unei boli.

 

Rezultatele se pot ridica de la sediul clinicii în care aţi făcut examinarea, sau pot fi trimise pe  e-mail-ul specificat de dvs. în formularul completat înaintea investigaţiei. Toate informaţiile sunt confidenţiale.

Care sunt contraindicaţiile RM?

Orice obiect metalic din corp sau din vecinătatea acestuia (proteze, tije, alice, spanuri, stent-uri metalice, bijuterii, etc) pot fi afectate de câmpul magnetic puternic.

Fără existenţa unui puternic motiv medical, rezonanţa magnetică este în general evitată în primele 12 săptămâni de sarcină.

Care sunt beneficiile RM?

Rezonanţa Magnetică este o tehnică net superioară faţă de celelalte tehnici imagistice (radiografie, ecografie, computer tomografie, scintigrafie).

Rezonanţa Magnetică permite diagnosticul leziunilor mici din măduva spinării şi creier, evaluează cu mare acurateţe modificările musculo-articulare din patologia ortopedică, vizualizează vasele sangvine similar examenelor angiografice, caracterizează formaţiunile tumorale sau afecţiunile inflamatorii ale ţesuturilor moi, apreciază morfologia şi funcţia cardiacă şi detectează cu mare acurateţe modificările organelor abdominale şi pelvine. Prin toate aceste avantaje, rezonanţa magnetică creşte acurateţea diagnosticului şi permite diagnosticarea şi stadializarea corectă a diferitelor afecţiuni (tumorale, inflamatorii, metabolice sau degenerative).